Nagrobki ministrów II RP – odnowione

Kolejny projekt Fundacji Stare Powązki został ukończony. Udało się odrestaurować nagrobki 52. ministrów z okresu II Rzeczpospolitej. Wśród pochowanych w odnowionych nagrobkach mamy ministrów niemal wszystkich resortów. Odnowiono również nagrobek prezydenta Stanisława Wojciechowskiego, który przed prezydenturą był między innymi ministrem spraw wewnętrznych, czy zasłużonego dla organizacji służby zdrowia i wybitnego naukowca profesora Witolda Chodźko.

Pomniki były w różnym stanie, niektóre z nich w naprawdę złym i gdyby nie interwencja wkrótce mogłyby za jakiś czas przestać istnieć. Pomimo, że prace rozpoczęto pod koniec lata, a więc jak na tak duże przedsięwzięcie dość późno, udało się wszystko doprowadzić do pomyślnego końca.

Dzięki restauracji pomników, pamięć o twórcach niepodległości i rozwoju II RP, często, niestety dziś zapomnianym, będzie podtrzymana.

Projekt został zrealizowany z inicjatywy Premiera Mateusza Morawieckiego przez „Fundację Stare Powązki” ze środków Kancelarii Premiera. Serdecznie podziękowania kierujemy również do Pana Wojciecha Labudy – Pełnomocnika ds. ochrony miejsc pamięci, dzięki którego zaangażowaniu wspólnie przywracamy pamięć o osobach zasłużonych dla naszej historii.

Serdecznie dziękujemy