Pożegnanie

Z głębokim smutkiem i żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Pana Roberta Kościelnego,  Członka Zarządu Tramwajów Warszawskich sp. z o.o.

Pan Robert Kościelny od roku 2007 pełnił funkcję członka Rady Nadzorczej Tramwaje Warszawskie, a od 2017 r. był członkiem Zarządu Spółki.

W każdym obszarze swojej działalności  wyróżniały Go głęboki patriotyzm, umiłowanie wolności i solidarności. W latach 80. XX w. był aktywnym działaczem opozycji demokratycznej, a w kadencji 1993 – 1997 posłem na Sejm RP II Kadencji.

Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Wolności i Solidarności oraz Medalem Pro Patria.

Pełniąc funkcje Członka Rady Nadzorczej oraz Członka Zarządu Spółki Tramwaje Warszawskie, aktywnie zaangażował się i wniósł olbrzymi wkład we współpracę z Fundacją Stare Powązki, której misją jest zachowanie dziedzictwa i historycznego charakteru Cmentarza Powązkowskiego. Dzięki Niemu Spółka Tramwaje Warszawskie wniosła swój znaczący wkład w  prowadzenie prac konserwatorski infrastruktury  Cmentarza Powązkowskiego, m.in. odnowienie słupków oznaczających cmentarne alejki, prace renowacyjne oświetlenia, jak również liczne projekty edukacyjne.

Pan Robert Kościelny zmarł 9 września 2024 r. po ciężkiej chorobie.

Wraz z Jego odejściem Fundacja Stare Powązki traci niezawodnego i aktywnego Przyjaciela, otwartego na inicjatywy Fundacji zmierzające do wspólnych, wraz z Tramwajami Warszawskimi prac konserwatorskich na rzecz Cmentarza Powązkowskiego. Będzie nam Go bardzo brakowało, jego serdeczności i oddania z jakim starał się przyczyniać do zachowania bezcennych świadectw przeszłości, którymi jest Cmentarz Stare Powązki w Warszawie. Z głębokim żalem  żegna Go Rada, Zarząd oraz wszystkie osoby związane z Fundacją Stare Powązki.

Pogrzeb Pana Roberta Kościelnego odbędzie się w piątek, 13 września 2024 r. o godz. 11.40 w Krakowie.

Zdjęcie: Tramwaje Warszawskie