W ochronie dziedzictwa Starych Powązek

Gdy gaśnie pamięć ludzka
dalej mówią kamienie

~ Kardynał Stefan Wyszyński. Prymas Polski

Misją Fundacji „Stare Powązki” jest zachowanie dziedzictwa i historycznego charakteru miejsca wiecznego spoczynku wielu pokoleń Polaków, jakim jest Cmentarz Powązkowski w Warszawie.

Fundacja została powołana z woli Archidiecezji Warszawskiej, opiekuna nekropolii, z myślą o pielęgnowaniu i promowaniu unikatowej (również w skali Europy) wartości historycznej i artystycznej Cmentarza – panteonu ponad dwustuletniej, niejednokrotnie bolesnej przeszłości miasta i jej mieszkańców.

Fundacja realizuje projekty zarówno  z obszaru konserwacji i restauracji zabytków, jak i z obszaru promocji i edukacji. Konsoliduje działalność osób i instytucji zaangażowanych w program opieki nad Starymi Powązkami. Jej działania nadzoruje Rada Fundacji, w skład której wchodzą osoby reprezentujące Prezydenta Polski oraz Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy, a także będące autorytetami w dziedzinie kultury i sztuki. Fundacja współpracuje ponadto z instytucjami ochrony zabytków i dzieł sztuki. Jej działalność wspierają liczni darczyńcy i partnerzy.

Celami statutowymi Fundacji są:

• Ochrona, konserwacja i restauracja zabytków na Starych Powązkach
  • Ochrona, konserwacja i restauracja dzieł sztuki
  • Propagowanie i promowanie Starych Powązek jako wielkiego dziedzictwa kulturowego i dobra narodowego
  • Propagowanie potrzeby opieki nad zabytkami i krajobrazem kulturowym oraz krzewienie wiedzy o zabytkach
  • Uświadamianie społeczeństwu znaczenia dziedzictwa kultury jako ważnego wyznacznika tożsamości narodowej, a także zwiększanie społecznego poziomu wiedzy o sztuce polskiej
  • Tworzenie programów edukacyjnych o sztuce i historii, skierowanych na pogłębianie wiedzy dzieci i młodzieży
  • Wspieranie społecznej aktywności obywateli w zakresie poznania historii sztuki i ochrony zabytków kultury w Polsce
  • Informowanie społeczeństwa o stanie zachowania obiektów i przedmiotów zabytkowych, o podjętych staraniach i wysiłkach zmierzających do ich zabezpieczenia
  • Interweniowanie w wypadku zagrożenia obiektów zabytkowych znajdujących się na terenie Starych Powązek
  • Umacnianie pozytywnego wizerunku Polski w kraju i zagranicą
  • Kształtowanie i pogłębienie postawy patriotycznej u Polaków mieszkających w kraju i zagranicą
  • Zachęcanie osób o polskich korzeniach do odwiedzin kraju swoich przodków.
  • Realizacja zadań z zakresu dyplomacji publicznej i kulturalnej w kraju i zagranicą
  • Wspieranie i inicjowanie działań oświatowych i edukacyjnych mających na celu wychowanie dzieci i młodzieży polskiego pochodzenia w duchu patriotyzmu i szacunku dla kultury i historii własnego kraju.
  • Wspieranie i propagowanie współpracy regionalnej i międzynarodowej w dziedzinach: gospodarki, nauki, religii, kultury, turystyki

Fundacja realizuje swoje cele poprzez:

• Ochronę obiektów zabytkowych stanowiących integralną część Starych Powązek
  • Promocję kultury i tradycji polskiej poprzez organizację zajęć edukacyjnych, warsztatów, wycieczek, zajęć pozalekcyjnych itp.
  • Promocję idei ochrony dziedzictwa kulturowego
  • Tworzenie i wdrażanie strategii i programów w zakresie ochrony dziedzictwa kulturowego
  • Współpracę z innymi fundacjami i organizacjami pokrewnymi statutowo
  • Inicjowanie przedsięwzięć artystycznych i kulturalnych służących poszerzaniu wiedzy o dziedzictwie kulturowym
  • Inicjowanie i prowadzenie akcji społecznych na rzecz celów fundacji
  • Inicjowanie i organizowanie kampanii społecznych, promocyjnych oraz informacyjnych w zakresie działań statutowych fundacji
  • Organizację projektów młodzieżowych mających pozytywny wpływ na świadomość historyczną, zaangażowanie społeczne, podtrzymywanie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej
  • Wsparcie osób indywidualnych
  • Prowadzenie badań konserwatorskich oraz historycznych
  • Opracowywanie ekspertyz i opinii konserwatorskich
  • Współdziałanie z ośrodkami naukowymi celem rozwoju nauki, edukacji, oświaty i wychowania
  • Propagowanie wiedzy historycznej w szkołach, w szczególności zagadnieniami związanymi z ochroną zabytków
  • Współpracę z krajowymi i zagranicznymi organami administracji państwowej, służbami konserwatorskimi, placówkami naukowymi i kulturalno-oświatowymi, przedsiębiorstwami, spółkami oraz innymi osobami prawnymi i osobami fizycznymi, chcącymi finansowo, bądź w innej formie wesprzeć fundację w realizacji jej celów
  • Organizowanie i finansowanie akcji szkoleniowych i informacyjnych dla beneficjentów fundacji
  • Promocję działań edukacyjnych podejmowanych przez fundację, w tym poprzez akcje w mediach, Internecie, współpracę z instytucjami publicznymi i organizacjami społecznymi
  • Poszukiwanie przez fundację partnerów do pomocy przy realizacji działań statutowych fundacji
  • Prowadzenie działalności informacyjnej i wydawniczej w zakresie idei celów fundacji
  • Współpracę z instytucjami kościelnymi krajowymi i zagranicznymi
  • Wydawanie czasopism, prowadzenie portali internetowych, prowadzenie akcji w mediach społecznościowych, tworzenie i współtworzenie programów telewizyjnych i radiowych
  • Podejmowanie działań na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami.

Zarząd Fundacji

Ks. Kanonik Jacek Laskowski