Zakończyliśmy pierwszy etap prac nad filmem dokumentalnym o Starych Powązkach

Kreatywna praca twórców nad konceptem oraz scenariuszem filmu została zakończona, a zrealizowany dogłębny research materiałów archiwalnych sprawi, że powstały materiał filmowy będzie nasycony faktami. Wierzymy, że efekt będzie zarówno merytoryczny oraz atrakcyjny wizualnie. Czas, który został poświęcony na development scenariusza bez wątpienia przełoży się na jakość oraz ciekawą formę, która będzie atrakcyjna dla widzów.

Jesteśmy po dokumentacji zdjęciowej lokacji filmowej oraz po wyborze sprzętu kamerowego. Kilkudniowe testy przeprowadzone w jednym z warszawskich rentali pozwoliły wybrać najlepsze możliwe rozwiązania techniczne skrojone pod ten wymagający film. Dzieło zostanie zarejestrowane za pomocą kamery Alexa Mini z optyką marki Kowa Evolution.

Bardzo ważnym elementem filmu będą materiały archiwalne oraz cyfrowe efekty wizualne, które w tej chwili są opracowywane przez motion designerów. Nie próżnujemy i z przyjemnością będziemy się z Państwem dzielić postępem prac.

Chcemy, by zrealizowany film zabrał widzów w prawdziwą podróż w czasie, ukazując autentyczne historie osób, które swoją działalnością za życia znaczącą wpłynęły na kulturę, sztukę, ludzi i dalsze dzieje.

Serdecznie dziękujemy Fundacji PZU oraz Polskiemu Instytutowi Sztuki Filmowej za wsparcie w realizacji projektu.

Fundacja Stare Powązki